Fruška gora

Vojvođanska lepotica, Fruška gora. Sa svojom najvećom visinom od 539 m, jedva se svrstala u planine, po nomenklaturi zastupljenoj kod nas, ali sve ono ostalo što je čini, dovoljno je za sve ljubitelje prirode da pronađu u tome i deo sebe.
Moje prisustvo na toj ravničarskoj planini, ogleda se u nekoliko poseta svake godine. Iznova i iznova. Mojih osam planinarskih maratona, raznih dužina i lokacija, pređene celokupne Fruškogorske transverzale, dužine 160 km, kao i mnogobrojne lokalne, tradicionalne i Republičke akcije, nisu me ostavile ravnodušnim, izlaskom još jedne knjige, namenjene strastvenim pešacima i trekingašima po šumama i vrletima Fruške gore. Slađana Veljković (Borivoje), naš iskusni planinar i poznavalac Fruške gore, sakupio je ukupno 23 markirane planinarske staze, kao i sve ostale prirodne i kulturne odlike u krugu tih staza i jednostavnim, sažetim opisom, ponudio mogućnost upoznavanja Fruške gore i njenih odlika i onim dobrim i onim manje dobrim poznavaocima ove planinske lepotice.
Želja mi je nastaviti i proširiti prijateljstvo sa ovom planinom, a jedan od motiva se prožima i kroz knjigu ”Upoznajte Svetu Frušku goru”.

Neša Radičević