Vrmdža 2015. – Pogledajte poziv za učešće u akciji

 

ВРМЏА 2015
Врмџа, место познато по првом метеориту који је пао на простору бивше Југославије, по Врмџанском језеру, Латинском граду, Ртњу и по великом броју странаца који се доселио управо ту,  Вас зове да дођете и уживате 21. марта у лепотама Ртња, Сокобањске котлине и прелепим пејзажима.
Врмџа припада Општини Сокобања. Село има око 400 становника који се поред пољопривреде баве и туризмом.
Врмџа има дугу историју (Келти, Римљани) захваљујући стратешком положају и одличном прегледу Сокобањске и Црноречке (Црнотимочке) котлине. Село је јединствено по својој конфигурацији терена – по неколико стена које се издижу између засеока. Врмџа носи назив по „врму“ у коме се захватала вода. Село је иначе познато по великом броју извора  (око 40).
За разлику од осталих села у околини, број становника у Врмџи расте – углавном механичком миграцијом. Велики број људи се доселило у Врмџу због природе и специфичног положаја села тако да Врмџа има становнике из различитих делова Србије али из Италије, Русије, САД …
ОПИС АКЦИЈЕ
Прикупљање планинара је код школе у Врмџи  у 8:30ч. Старт акције је у 9ч на стени Латински град (505 мнв) са које се пружа поглед на целу Сокобањску котлину. Стаза води ка северу кроз клисурасту долину Паклешког потока где долазимо до малог врела и деда Мијине воденице (550 мнв) где је одређена краћа пауза. За кратко време смо на Врмџанском језеру (610 мнв) где је предвиђена пауза од 45 минута (место предвиђено за доручак).
Од Врмџанског језера стаза води кроз планинске пејзаже,  где је у првом плану планина Ртањ, ка северу до места Облози (662 мнв) са кога се види Црноречка котлина и Јужни Кучај. Ово је иначе наша најсевернија тачка на стази и представља развође између Јужноморавског и Тимочког слива. Након пола сата, стаза завија ка западу до Марковог потока а затим нагло скреће ка југу до истакнутог врха Видиковац (590 мнв). Убрзо се улази у Врмџу где освајамо стену Соколовица (580 мнв) а затим пролазимо испод Девојачког камена (540 мнв) где нас очекује прескакање планинских потока. Уз благи успон се излази на асфалт до продавнице где је предвиђена пауза од пола сата а након тога сви „силазимо“ ка последњем врху Црковац (515 мнв) где се налази црква Св. Тројице и музеј. Након завршетка акције све учеснике очекује печат акције, пасуљ и додела захвалница. Понети прибор за јело!

 

[hb_gallery number=”20″ size=”col-3″]